Naar kantoor gaan om je werk te doen. Nog niet zo lang geleden was dat de normaalste zaak van de wereld, en was er eigenlijk ook geen volwaardig alternatief. Je werk, dat deed je op de plek waar het bedrijf zich bevond, en nergens anders. Hoe anders is dat nu. Steeds meer werkgevers geven hun medewerkers volop vrijheid, waardoor een werkplek zich nu eigenlijk overal kan bevinden. Op kantoor, thuis, in een café of zelfs aan de andere kant van de wereld. Je zou je zelfs kunnen afvragen of het nog wel echt nodig is om naar kantoor te gaan.

Het werk kan vaak prima ergens anders gedaan worden

Natuurlijk hangt het in de meeste gevallen af van de specifieke functie die je hebt, maar voor veel kantoorwerk geldt dat je er niet meer per se voor op kantoor hoeft te zijn. Dat is natuurlijk niet vanzelf zo gekomen. Er zijn heel wat technologische ontwikkelingen voor nodig geweest, en inspanningen van zowel werkgever als medewerker om dat op een goede en effectieve manier te organiseren.

Allereerst moest er, nadat we steeds meer gewend raakten aan online werken, afstand worden genomen van fysiek aanwezige servers en andere lokale manieren van werken. De cloud werd de standaard, en dat bracht aardig wat uitdagingen met zich mee. Gelukkig kwamen daar snel pasklare oplossingen voor, zodat werken in de cloud goed en veilig kon. Azure Sentinel is daar een goed voorbeeld van; dit totaalpakket maakt werken in de cloud een stuk veiliger, en bedrijven minder kwetsbaar voor bedreigingen van buitenaf.

Ook is het van groot belang dat medewerkers als zij niet op kantoor zijn precies dezelfde mogelijkheden dan wanneer ze wel ter plekke aan hun bureau zitten. Ook daarvoor is goede software beschikbaar, waardoor thuis alle programma’s die op kantoor worden gebruikt ook beschikbaar zijn. Dankzij het Microsoft Power Platform kunnen bedrijven gemakkelijk business apps maken die processen die voorheen fysiek plaatsvonden digitaal te laten verlopen; denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van verlof.

Sociale contacten, die heb je ook nodig

Kijk je naar de techniek, dan is het voor veel mensen dus inderdaad niet meer nodig om naar kantoor te komen om hun werk te doen. Toch geldt dat de meeste mensen hier wel behoefte aan blijven houden. Werk is namelijk meer dan alleen op de laptop werken, het is ook het ontmoeten van mensen, het onderhouden van contacten. Alhoewel dat ook digitaal kan, hebben de meeste mensen toch echt de behoefte om elkaar zo nu en dan eens echt te ontmoeten, om niet iedere dag alleen te zitten. Kantoren veranderen op deze manier steeds meer in ontmoetingsplekken, plekken waar mensen samenkomen terwijl ze op andere momenten verspreid door het hele land, of zelfs over de hele wereld zitten.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen